• No categories

دوغ و فواید آن

دوغ و فواید آن

دوغ و فواید آن

دوغ و فواید آن 1600 836 لبنیات صباح

دوغ و فواید آن : دوغ، محصولی از دسته لبنیات که تخمیر شده  و رقیق‌شده حاصل از شیر است که برای خلق طعم بهتر، مقداری اسانس خوراکی هم به آن اضافه می‌گردد. گاهی تولیدکنندگان از سبزی‌های خشک و معطر مانند نعناع و پونه  برای طعم دادن به دوغ‌های صنعتی و بازارپسند کردن آن‌ها کمک می‌گیرند.
اگر از آن دسته از طرفدارهای دوغ‌های صنعتی باشید، احتمالا با انواع گازدار، بدون گاز و حتی گرمادیده آن‌ها در بازار مواجه شده‌اید و شاید این سؤال نیز برای شما پیش آمده باشد که این دوغ‌ها چه تفاوتی با هم دارند و زمان خرید و مصرف هر کدام از آن‌ها باید به چه نکاتی توجه داشته باشیم؟

در ادامه مطلب به بررسی دوغ و فواید آن می‌پردازیم :

  • تفاوت دوغ‌های گازدار و بدون گاز چیست؟

دوغ‌های بدون گاز، همان شیر تخمیرشده‌ای هستند که با نمک و اسانس‌های مختلف طعم‌دار می‌شوند اما دوغ‌های گازدار، در اثر عوامل طبیعی یا داخلی و خارجی، گازدار می‌شوند.

  • منظور از این عوامل داخلی و خارجی دوغ‌های گازدار چیست؟

گازهای داخلی، طبیعی یا تخمیری موجود در بعصی دوغ‌ها مانند دوغ‌های دست‌ساز خانگی یا محلی، در اثر تخمیر و فعالیت میکروب‌های طبیعی موجود در ماست یا دوغ ایجاد می‌شوند. اگر توجه کرده باشید، دوغ‌ها و ماست‌هایی که برای مدت بیشتری نگهداری می‌شوند، گازدارتر هستند و این موضوع به علت تخمیر و فعالیت بیشتر باکتری‌های موجود در این محصولات در اثر طولانی نگه داشتن، است اما برای گازدار کردن دوغ‌های صنعتی، گاز دی‌اکسیدکربن را به دوغ‌ها تزریق می‌کنند. از این گاز، برای گازدار کردن نوشابه‌ها هم استفاده می‌شود اما غلظت گاز مورد استفاده در دوغ‌ها، به مراتب کمتر از گاز مورد استفاده برای نوشابه‌هاست.

دوغ و فواید آن

  • فواید گاز موجود در این دوغ ها چیست؟

جلب نظر و اعتماد مشتری و تأمین ذائقه‌های گوناگون. البته باید این نکته را مورد توجه قراردهیم که مصرف‌کنندگان دوغ‌های صنعتی، دیگر چندان طرفدار دوغ‌های گازدار نیستند و حجم تولید این محصولات هم به شدت کاهش یافته است.

پروتئین‌های موجود در دوغ حاوی اسید‌های آمینه مفید و حیاتی بدن است که در تأمین پروتئین نیازی بدن بسیار مؤثر و مفید هستند  و همچنین از پروتئین‌های شیر در دستگاه گوارش بهتر هضم خواهند شد و برای افرادی که مشکلات معده ای دارند به دلیل داشتن لاکتوز های کمتر از لاکتوزهای موجود در شیر، نفخ کمتری ایجاد می کنند.

 

دوغ و فواید آن

دوغ و فواید آن


دوغ گرمادیده چیست ؟

دوغ‌های گرمادیده یا فرادما، محصولاتی هستند که تولیدکنندگان برای کاهش یا از بین بردن بار آلودگی میکروبی، آن‌ها را حرارت می‌دهند. این فرآیند، مشکلی از نظر سلامت برای دوغ‌ها ایجاد نمی‌کند اما طعم آن‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد. گاهی برخی از مصرف‌کنندگان این محصولات، طعمی مانند ماست غلیظ یا کشک را از آن‌ها حس می‌کنند. همین تغییر طعم را خیلی‌ها نمی‌پسندند و از این رو، تولید چنین محصولاتی هم مانند دوغ‌های گازدار، محدود و تنها برای تأمین ذائقه‌های خاص در جامعه است.

دوغ کفیر چیست ؟

دوغ کفیر یک نوشیدنی گازدار ترش میباشد که حاصل از تخمیر شیر است . دوغ کفیر یک نوشیدنی غنی از باکتری های اسید لاکتیک، پروبیوتیک، الکل، پروتئین، کلسیم ، ویتامین ها به ویژه گروه ویتامین های بی(B) می باشد.

فواید کفیر چیست؟

  • کفیر ماده ضد سرطان
  • کفیر و بهبود و شادابی چشمگیر پوست و مو
  • کفیر و متعادل کردن فشار خون
  • کفیر و بهبود افسردگی های خفیف
  • کفیر جایگزین طبیعی انواع قرص های ویتامین و مینرال داروخانه ای
  • کفیر داروی ضد آلرژی و سم زدا از بدن

دوغ و فواید آن

علاوه بر باکتری های مفید، کفیر مملو از ریز مغذی های بسیار حیاتی برای تک تک سلول های بدن ما می باشد که در کمتر مواد غذائی وجود دارد. موادی مانند:

  • بیوتین
  • ویتامین K2
  • ویتامین های گروه B
  • IgE
  • آنتی باکتریال ها و ضد قارچ های طبیعی مانند Lactic Acid dextrorotatory
  • انواع آمینو اسید های کمیاب

و مواد مفید دیگری که تاثیر شگرفی در ایجاد سلامتی و افزایش طول عمر خواهند داشت.

شرایط نگهداری

دوغ‌ها را می‌بایست در یخچال و دور از نور مستقیم آفتاب نگهداری نمود. دوغ‌هایی که به مدت زیاد خارج از یخچال نگهداری می‌شوند، با فعالیت و تخمیر بیش از اندازه باکتری‌ها مواجه خواهند شد و در نتیجه طعم ترش زننده‌ای پیدا خواهند کرد.
ترشی بیش از حد و حتی در مواردی تلخ شدن طعم دوغ‌ها، می‌تواند نشانه از دست رفتن کیفیت آن‌ها باشد. به‌طور کلی، بدطعمی دوغ‌ها جزو اولین و مهم‌ترین نشانه‌های شرایط بد نگهداری از آن‌هاست. به همین دلیل هنگام خرید انواع دوغ باید به این نکته توجه داشته باشید که حتماً محصولاتی که در یخچال و دور از نور مستقیم آفتاب هستند را تهیه و مصرف کنید.
بد نیست به این نکته هم توجه داشته باشید که تماس بسته‌بندی دوغ با نور آفتاب (به‌خصوص در جاده‌ها یا جلوی مغازه‌ها)، باعث ایجاد ترکیبات سرطان‌زا و سمی یا اکسید شدن چربی موجود در محصول می‌شود که تمام این موارد هم بدطعمی این محصولات را به دنبال دارد.

دوغ و فواید آن

ارزش غذایی دوغ

دوغ نوشیدنی لبنیاتی مناسبی است که می‌تواند جای نوشابه را در سبد غذایی ما بگیرد. نوشیدنی بسیار سالم و مفیدی که تأمین کننده نیاز روزانه به کلسیم و حاوی ویتامین‌های گروه B است. از این رو بر عکس نوشابه، تقویت کننده استخوان‌هاست. دوغ علاوه بر مزایای تغذیه‌ای، حاوی باکتری‌های مفیدی است که اثرات زیادی بر سلامت گوارش دارد. هر لیتر دوغ حاوی 5/ 1- 2 درصد پروتئین، 1 درصد چربی و 6/0 گرم کلسیم است.

چنانچه می‌بینید با توجه به ارزش غذایی دوغ میزان کلسیم، فسفر و پروتئین آن زیاد است و این مواد برای استخوان سازی، اکسیداسیون و متابولیسم بدن لازم و ضروری است. نکته مهم این است که دوغ بهتر است به صورت بدون گاز و کم نمک استفاده شود. گازدار کردن نوشیدنی‌ها و از جمله دوغ طعم بهتری به آن‌ها می‌دهد، اما ارزش غذایی آن را کاهش می‌دهد. بنابراین دوغ‌های معمولی بر دوغ‌های گازدار اولویت دارند.

فواید دوغ

  • سلامت دستگاه گوارش
  • درمان گرمازدگی و عطش
  • کاهش کلسترول خون
  • تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از سرطان
  • کمک به سلامت دندان‌ها، استخوان‌ها و پیشگیری از پوکی استخوان
  • کمک به خواب آرام و راحت
  • پاکسازی و شفافیت پوست

دوغ صباح و انواع آن