تفاوت بین پاندمی و اپیدمی : شیوع فعلی COVID-19 در سراسر جهان بسیاری از افراد را در مورد شیوع این بیماری جدید نگران کرده است. در میان این نگرانی ها، یک سؤال اساسی وجود دارد:
دقیقاً همهگیری یا پاندمی (pandemic) چیست؟
گسترش ویروس کرونا ویروس، SARS-CoV-2 ، به دلیل ظهور و گسترش ناگهانی و گسترش آن در سراسر جهان، در 11 مارس سال 2020 توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) رسماً به عنوان یک بیماری همهگیر یا پاندمی تعریف شد.
در این مقاله، ما آنچه را که همهگیری را تعریف می کند، چگونگی آمادگی برای همهگیری و تعداد همه بیماری های همهگیر در تاریخ اخیر را بررسی خواهیم کرد.
پاندمی (همهگیری) چیست؟
طبق تعریف WHO ، یک بیماری همهگیر به عنوان “شیوع یک بیماری جدید در سراسر جهان” تعریف شده است.
هنگامی که یک بیماری جدید برای اولین بار ظاهر میشود، بیشتر ما فاقد مصونیت طبیعی برای مقابله با آن هستیم. این عامل می تواند باعث شیوع ناگهانی، گاهی اوقات شیوع سریع بیماری در بین افراد، در جوامع و سراسر جهان شود. بدون مصونیت طبیعی برای مقابله با یک بیماری، بسیاری از افراد می توانند با گسترش آن بیمار شوند.
سازمان بهداشت جهانی مسئول اعلام ظهور یک بیماری همهگیر جدید براساس چگونگی قرارگیری شیوع بیماری در 6 مرحله زیر است:
- فاز 1. اثبات نشده است که ویروس های در گردش در بین جمعیت حیوانات به انسان منتقل می شوند. آنها تهدید در نظر گرفته نمی شوند و خطر ابتلا به همهگیری کم است.
- فاز 2. نشان داده شده است که ویروس حیوانی جدیدی که در میان جمعیت حیوانات در گردش است به انسان منتقل میشود. این ویروس جدید تهدید در نظر گرفته شده و نشان دهنده خطر احتمالی همهگیری است.
- فاز 3. ویروس حیوانی از طریق انتقال حیوان به انسان در یک گروه کوچک از انسانها باعث بیماری شده است. با این حال، انتقال انسان از انسان بسیار کم است که باعث شیوع جامعه میشود. این بدان معناست که ویروس انسان را در معرض خطر قرار می دهد اما بعید است باعث ایجاد بیماری همهگیر شود.
- فاز 4. انتقال ویروس جدید از انسان به انسان در تعداد قابل توجهی به شیوع جامعه منجر شده است. این نوع انتقال در بین انسان ها نشان دهنده خطر بالای ابتلا به همهگیری است.
- فاز 5. انتقال ویروس جدید در حداقل دو کشور در منطقه WHO رخداده است. حتی در حال حاضر تنها دو کشور تحت تأثیر ویروس جدید قرار گرفته اند، اما همهگیری جهانی اجتناب ناپذیر است.
- فاز 6. انتقال ویروس جدید حداقل در یک کشور دیگر در منطقه WHO صورت گرفته است. این مرحله فاز همهگیر شناخته میشود و سیگنال هایی را نشان می دهد که در حال حاضر یک همهگیری جهانی در حال وقوع است.
همانطور که در بالا مشاهده می کنید، بیماری های همهگیر لزوماً با سرعت رشد بلکه با شیوع بیماری تعریف نمی شوند. با این حال، درک میزان رشد یک بیماری همهگیر همچنان می تواند به مقامات بهداشتی کمک کند تا خود را برای شیوع آماده کنند.
بسیاری از شیوع بیماری از الگوی رشد یا گسترش پیروی می کند که به عنوان رشد نمایی توصیف شده است. این بدان معنی است که آنها در یک دوره زمانی خاص – روزها، هفته ها یا ماه ها – با سرعت سریع پخش می شوند.
به رانندگی اتومبیل و فشار دادن روی پدال گاز فکر کنید. هرچه دورتر می روید، سریعتر حرکت می کنید – این رشد نمایی است. به نظر می رسد بسیاری از شیوع های اولیه بیماری، مانند همهگیری آنفلوانزا در سال 1918 میلادی، از این الگوی رشد پیروی می کنند.
برخی از بیماری ها نیز به صورت زیر نمایی گسترش می یابند که سرعت آن کندتر است. این حالت مانند اتومبیلی است که سرعت خود را به جلو حفظ می کند – در مسافتی که طی می کند سرعت آن افزایش نمی یابد.
به عنوان مثال، یک مطالعه تحقیقاتی دریافت که به نظر می رسد شیوع بیماری ابولا در سال 2014 روند بیماری بسیار کندتری را در سطح محلی در برخی کشورها دنبال می کند، حتی اگر در بعضی دیگر سریعتر یا به طور گسترده ای گسترش یابد.
وقتی مقامات بهداشت عمومی می دانند که بیماری به چه سرعت در حال شیوع است، می تواند به آنها کمک کند تا تشخیص دهیم که برای سرعت بخشیدن به شیوع بیماری باید سریعاً حرکت کنیم.
رعایت دستورالعمل های سازمان جهانی بهداشت
چه تفاوتی بین اپیدمی و پاندمی وجود دارد؟
پاندمی (همهگیری) و اپیدمی اصطلاحات مرتبطی هستند که برای تعریف شیوع بیماری مورد استفاده قرار می گیرند:
شیوع بیماری در یک جامعه یا منطقه برای مدت زمان مشخصی است. اپیدمی ها می توانند بر اساس موقعیت بیماری، میزان مواجهه با جمعیت و موارد دیگر متفاوت باشند.
پاندمی نوعی اپیدمی است که حداقل در سه کشور منطقه WHO گسترش یافته است.
تفاوت بین پاندمی و اپیدمی
چگونه برای پاندمی آماده می شوید؟
پاندمی می تواند برای بسیاری از افراد در سراسر جهان به صورت ناگهانی رخ دهد. با این حال، نکات پیشگیری از پاندمی می تواند به شما کمک کند تا برای گسترش یک بیماری در سراسر جهان آماده شوید:
به گزارش های خبری آژانس های بهداشتی جهانی و کشورمان توجه کنید
به روزرسانی های خبری WHO و مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) و مرکز بهداشت کشور عزیزمان می تواند اطلاعاتی در مورد شیوع بیماری از جمله نحوه محافظت از خود و خانواده در هنگام شیوع فراهم کند.
اخبار محلی همچنین می توانند شما را در جریان قانون جدیدی قرار دهند که در طی همهگیری در حال اجرا است.
خانه خود را با 2 هفته مواد غذایی و ملزومات مورد نیاز خود ذخیره کنید
ماندن در خانه و قرنطینه ممکن است در طی شیوع همهگیر اعمال شود تا شیوع بیماری را کند یا متوقف کند. در صورت امکان، برای مدت زمان 2 هفته آشپزخانه خود را با مواد غذایی و مواد ضروری کافی نگه دارید. به یاد داشته باشید، بیش از آنچه می توانید در طول 2 هفته استفاده کنید، نیازی به ذخیره و احتکار ندارید.
قرنطینه در خانه در دوران شیوع بیماری همه گیر
در صورت بیماری برنامه عملیاتی تنظیم کنید
حتی اگر از تمام پروتکل های توصیه شده در طی یک بیماری همهگیر پیروی کنید، هنوز هم ممکن است بیمار شوید. با خانواده و دوستان در مورد اینکه در صورت بیماری چه اتفاقی می افتد، صحبت کنید، از جمله اینکه چه کسی از شما مراقبت خواهد کرد و در صورت نیاز به بستری شدن در بیمارستان، چه اتفاقی خواهد افتاد.
تفاوت بین پاندمی و اپیدمی : تاریخچه پاندمی و کرونا
ما از سال 1918 میلادی هفت اپیدمی قابل توجه مانند COVID-19 را تجربه کرده ایم. برخی از این اپیدمی ها به عنوان بیماری های همهگیر طبقه بندی شده اند و همه آنها به طریقی تأثیر جدی بر جمعیت انسان داشته اند.
تفاوت بین پاندمی و اپیدمی : همهگیری آنفلوانزا در سال 1918 (ویروس H1N1) : 1918–1920
بیماری همهگیر آنفلوانزا در سال 1918 جان 50 تا 100 میلیون نفر را در سراسر جهان گرفت.
به اصطلاح “آنفولانزای اسپانیایی” توسط ویروسH1N1 ایجاد شد که از پرندگان به انسان منتقل شد. افراد در سنین 5 به بالا، 20 تا 40 و 65 سال و بالاتر همه مرگومیر بالایی را تجربه کرده اند.
تصور میشود که ازدحام بیش از حد در مناطق درمانی، اقدامات بهداشتی ضعیف و کمبودهای غذایی در بالا بودن میزان مرگومیر نقش داشته باشد.
آنفلوانزای همهگیر 1957 (ویروس H2N2): 1957–1958
بیماری همهگیر آنفلوانزا در سال 1957 تقریباً 1.1 میلیون نفر از مردم را از بین برد.
“آنفولانزای آسیایی” توسط ویروس H2N2 ایجاد شد که از پرندگان به انسان نیز منتقل شد. این نوع آنفولانزا عمدتاً بین افراد 5 تا 39 ساله که بیشتر موارد در کودکان و نوجوانان رخ داد.
همهگیری آنفولانزا ” 1968 (ویروس H3N2): 1968–1969
در سال 1968 ، ویروس H3N2 که گاهی اوقات “آنفلوآنزای هنگکنگی” نامیده میشود، یکی دیگر از بیماری های همهگیر آنفلوانزا بود که جان حدود 1 میلیون نفر را در سراسر جهان گرفت.
این آنفلوانزا توسط ویروس H3N2 ایجاد شد که از سال 1957 از ویروس H2N2 جهشیافته است. برخلاف همهگیریهای قبلی آنفولانزا، این همهگیری در درجه اول افراد مسن را که بالاترین میزان مرگومیر شیوع را داشتند، تحت تأثیر قرارداد.
زمستان و فصل سرماخوردگی و آنفولانزا و شباهت آنها به کرونا
SARS-CoV: 2002–2003
شیوع ویروس کرونا کرونر در سال 2002 یک اپیدمی ذاتالریه ویروسی بود که جان بیش از 770 نفر را در سراسر جهان گرفت.
شیوع SARS توسط ویروس کرونا جدید با منبع انتقال ناشناخته ایجاد شده است. بیشتر عفونتها در طی شیوع بیماری در چین آغاز شد اما سرانجام به هنگکنگ و سایر کشورهای جهان گسترش یافت.
آنفولانزای خوکی (ویروس H1N1pdm09): 2009
شیوع آنفولانزای خوکی 2009 همهگیری آنفلوانزا بعدی بود که باعث مرگ حدود 151،700 تا 575، 400 در سراسر جهان شد.
آنفولانزای خوکی توسط ویروس H1N1 ویروس دیگری ایجاد شده است که از خوکها سرچشمه میگیرد و در نهایت از طریق تماس انسان با انسان گسترش مییابد.
تفاوت بین پاندمی و اپیدمی
MERS-CoV: 2012–2013
ویروس کرونا ویروس MERS در سال 2012 باعث بیماریای شد که با بیماری شدید تنفسی روبرو بود و دارای 34 درصد مرگومیر بود.
شیوع MERS توسط ویروس کرونا ایجاد شد که از یک منبع حیوانی ناشناخته به انسان منتقل شد. شیوع این بیماری از عربستان سعودی بوده و عمدتاً مربوط به شبهجزیره عربستان بوده است.
میزان شیوع MERS نسبت به شیوع ویروس کرونا قبل از مرگومیر بسیار بیشتر بود.
ابولا: 2014–2016
شیوع ابولا در سال 2014 شامل یک اپیدمی تب خونریزی دهنده بود که جان 11300 نفر از افراد، عمدتاً در غرب آفریقا را گرفت.
شیوع ابولا توسط ویروس ابولا ایجاد شد که تصور میشود در ابتدا به انسان منتقل شده باشد. گرچه این شیوع از غرب آفریقا آغاز شد، اما در کل به هشت کشور گسترش یافت.
COVID-19 (SARS-CoV-2): 2019
شیوع COVID-19 در سال 2019 یک بیماری همهگیر ویروسی است که در حال حاضر ادامه دارد. این یک بیماری جدید است که توسط ویروس کرونا رخداده است که قبلاً ناشناخته بود، SARS-CoV-2. میزان عفونت، میزان مرگومیر و سایر آمارها هنوز درحالتوسعه است.
آمادهسازی برای همهگیری یک تلاش جامعهای است که همه ما میتوانیم در آن شرکت کنیم تا از تأثیر بیماری بر جوامع خود و در سراسر جهان بکاهیم.